12 ani de sclavieFilmul "12 ani de sclavie" este inspirat dintr-o poveste adevărată a unui bărbat negru care luptă pentru supravieţuire precum şi libertate, într-o perioadă în care culoarea pielii stabileşte nivelul si valoarea umană. Înainte de izbucnirea celebrului Război Civil din Statele Unite, Solomon Northup (interpretat de Chiwetel Ejiofor), este un negru care pune preţ pe libertate, care este răpit şi apoi vândut ca si sclav. Trecând prin momente de o cruzime umana insuportabilă, dar şi prin clipe de blândeţe, pentru Solomon rămân in vizor viaţa şi demnitatea sa.

 În cei 12 ani ai sai de sclavie, definitorie pentru viata sa va fi doar întâlnirea cu un aboliţionist canadian, interpretat de celebrul Brad Pitt. Publicat la scurt timp după romanul lui Harriet Beecher Stowe , Coliba unchiului Tom (1852), cartea Northup s-a vândut in 30.000 de exemplare și a fost considerata un bestseller. A suferit mai multe ediții în secolul al 19-lea. Faptele din Northrup s-au susținut narativ si fictiv în detaliu, ca zona unde Northup a fost robit aproape de plantația Simon Legree pe Red River, în cazul în care o mare parte a narațiunii Stowe are loc. Ele sunt, de asemenea, similare ca structură de argumentele împotriva sclaviei. De exemplu, Coliba unchiului Tom se concentrează pe modul în care sistemul juridic împiedică chiar proprietarii cum trateaza sclavii și cum se elibereaza proprietarii de control. Astfel de teme apar narativ in Northup .

Asemănările ridică întrebări importante de cat de mult a narațiunii a fost modelat de Coliba unchiului Tom și alte literatura antisclavagist. Harriet Beecher Stowe folosit povestea Northup, ca parte a ei non-ficțiune cheie la Coliba unchiului Tom . Northup primul- cont persoană de cei doisprezece ani de robie s-au dovedit o poveste dramatică în dezbaterea politică națională pe sclavie, care a avut loc în anii care au dus la Războiul Civil. Acesta a atras oficiale de aprobare de la ziare importante de Nord, organizații anti-sclavie și grupuri evanghelice.
 


Tags: ,

Lasati un comentariu

5 comentarii

Leave a Reply