Home » , , , » Stardust (2007) - Pulbere de stele

Stardust (2007) - Pulbere de steleO echipă imbatabilă formată din scriitorul de mare succes Neil Gaiman şi regizorul Matthew Vaughn aduce pe ecranele din toată lumea filmul Stardust / Pulbere de stele, o încântătoare poveste despre o stea căzătoare care nimereşte într-un ţinut fermecat şi care se dovedeşte a nu fi un meteorit obişnuit, ci o tânără foarte frumoasă şi curajoasă. Puterile ei secrete vor fi ţinta unei vânători pornite de nişte vrăjitoare, de nişte pirati, dar şi de nişte feţe împărăteşti.

Toţi vor un singur lucru: inima fetei. Rezultatul este un basm antrenant şi plin de umor în care se amestecă şi se potrivesc toate marile teme şi elementele spectaculoase care pot încânta spectatorii de toate varstele. Pulbere de stele începe în adormita Anglie, într-un sat numit Wall, denumit aşa datorită zidului pe care îl are şi care ţine separaţi locuitorii satului de o lume supranaturală dintr-un univers paralel care se află de partea cealaltă a zidului. Aici trăieşte tânărul Tristan Thorne (Charlie Cox) care, îndrăgostit de frumoasa satului, interpretată de Sienna Miller, îi face acesteia o promisiune înflăcărată şi inconştientă că îi va aduce o stea căzătoare.

Pentru asta Tristan va trebui să treacă zidul interzis şi să pătrundă în interiorul ţinutului magic şi să dea piept cu magia, legenda şi lupta. În ţinutul acesta denumit Stormhold, Tristan descoperă că steaua căzătoare nu este ceea ce se aşteapta el să fie ci o fată plină de viaţă care însă este rănită în căderea ei cosmică. Ea este într-un real pericol deoarece despre ea ştiu deja şi o vânează fiii regelui (Peter O’Toole) care pot obţine tronul numai cu ajutorul ei, dar şi o vrăjitoare foarte pricepută şi ambiţioasă care poate căpăta tinereţea înapoi şi pentru totdeauna dacă reuşeşte să pună mâna pe stea.

 Tristan este hotărât să-şi ţină cuvântul şi să ducă steaua iubitei lui, dar drumul îi va fi îngreunat într-una de întâlniri şi aventuri neaşteptate cu un căpitan al piraţilor (Robert De Niro), cu un vânzător fără principii şi suflet (Ricky Gervais); şi astea nu sunt toate pericolele pe care le are de înfruntat tânărul. Dar dacă poate supravieţui acestor piedici datorită calităţilor sale şi datorită puterii pe care noua dragoste i-o dă, Tristan va descoperi în această călătorie care este identitatea lui adevărată şi care îi este destinul.

 
Share this article :

+ comentarii + 4 comentarii

Anonim
11 ianuarie 2015, 05:20

Cu siguranta Stardust va placea spectatorilor iubitori de povesti cu zane si cu troli, cu inorogi si cu vrajitoare, cu eroi care salveaza personaje feminine si cu castele pe nori. Pentru ca tocmai despre asta e vorba in Stardust.
Povestea lui Neil Gaiman, un scriitor care abordeaza post-Tolkien un subiect asemanator ( dupa ce romanele sale Zeii americani sau Baietii lui Anansi au cu totul alte teme), publicata in 1998, inspira filmul lui Matthew Vaughn.
Povestea se desfasoara intre doua lumi: cea reala, in Anglia victoriana de sfarsit de secol XIX, si in lumea fantastica a Tarii Zanelor, un loc de poveste, cu alte notiuni pentru spatiu si timp. Cele doua locuri, totusi, vor comunica in momentele-cheie.

In satul Wall, undeva in Anglia , tanarul Tristran Thorn (Charlie Cox) se indragosteste de frumoasa Victoria (Sienna Miller), careia ii promite, ca un adevarat indragostit, o stea cazatoare de pe cer. Ceea ce insa face speciala promisiunea e calatoria lui Tristran in Tara Zanelor, care - desi invecinata satului e de fapt o lume de basm, iesita din spatiu si timp. Dorinta sa este de a aduce steaua cazuta din cer, ca semn de pretuire pentru iubita sa din lumea oamenilor, fara a-si da seama ca fiinta celesta devine o tanara blonda adorabila (Claire Danes). In acelasi timp, fiii regelui de curand defunct al Tarii Zanelor (Peter O’Toole), o figura inspirata parca din Hamlet, se lupta pentru obsinerea unui colier cu piatra pretioasa, care va asigura gasitorului dreptul la succesiune. Iar acest colier se afla, fireste, unde altundeva decat la gatul stelei. {i pentru ca atat ar fi fost prea putin, iata ca si o vrajitoare (coborata parca, de asemenea, din Macbeth), pleaca in cautarea stelei, ca reteta a tineretii vesnice; de Niro face un rol foarte amuzant de capitan de pirati ( pe langa care Jack Sparrow din Piratii... pare un adevarat “Barba-Neagra”).

Distributia cuprinde nume cunoscute printre actori relativ putin consacrati - Charlie Cox, in rolul eroului principal, e mai degraba un debutant, iar Claire Danes e prea pamanteana pentru rolul unei stele cu chip de femeie. In alt plan, rolul infam de vrajitoare n-o impiedica pe Michelle Pfeiffer sa retina privirea... mai mult decat tinerele care aprind sau au aprins inima eroului principal. In acelasi timp, dialogurile sunt foarte contemporane pentru niste personaje ale secolului XIX, si reusesc sa faca agreabila o lume altfel indepartata.
Tema e romantica – tanarul plecat sa indeplineasca promisiunea iubitei, de altfel ingrata, se indragosteste de frumoasa pe care o salveaza, iar sfarsitul e oarecum previzibil. Un film destul de lung, cu mai multe fire epice, nu e neaparat o poveste pentru copii – prin complexitatea personajelor.

Costumele prezinta o oarecare inclinatie catre decoratia flamboaianta, explicabil pentru un film intr-o lume de basm, dar totusi peste ceea ce ar fi cerut ambianta filmului.
O asemenea poveste, asezonata cu gnomi, zane care incap in palma, inorogi salvatori, dar si cu prezente episodice inspirate va tine cu sufletul la gura pe cei care se infioara cand aud de legende sau de istorisiri cu zane. Eu una am cedat tentatiei.

Anonim
11 ianuarie 2015, 05:20

este un film de nota 10 ,unul dintre cele mai bune . merita vazut!!!

anna
11 ianuarie 2015, 05:21

Un film cu adevarat superb!!!!!Povestea este emotionanta si te captiveaza inca de la inceput.Actorii sunt extraordinari.Michelle Pfeiffer este perfecta pentru rolul vrajitoarei, iar scena cu Robert de Niro balerina este prea tare :)) !

Anonim
11 ianuarie 2015, 05:35

un film excelent

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.