Home » , , » The Imitation Game (2014) - The Imitation Game. Jocul codurilor

The Imitation Game (2014) - The Imitation Game. Jocul codurilorBenedict Cumberbatch are şanse la Oscar cu interpretarea lui Alan Turing, genialul matematician britanic cu rol fundamental în deznodământul celui de-Al Doilea Război Mondial după ce sparge codul Enigma, reuşită ce permite Aliaţilor să afle planurile de război naziste. Într-una dintre cele mai dureroase răsturnări de imagine ale istoriei, în 1952 lui Turing îi va fi intentat proces pentru vina de a fi homosexual, o nedreptate cu bătaie lungă pentru restul vieţii sale.

 
Share this article :

+ comentarii + 3 comentarii

Anonim
13 ianuarie 2015, 01:05

Eroii de război sunt glorificaţi ȋn nenumărate feluri: ovaţionaţi la scară naţională sau planetară; imortalizaţi prin cărţile de istorie; preamăriţi prin imnuri, ode, balade; distinși cu diverse titluri și medalii, răsplătiţi inclusiv la nivel material.

Alan Turing a fost un altfel de erou al celui de-al Doilea Război Mondial, căci prin munca lui strict secretă nu a devenit cunoscut ȋn epocă, dar a contribuit din spatele liniei frontului la câștigarea conflagraţiei de către Aliaţi.
Efortul de război a cuprins ȋn ansamblul lui inclusiv cercetarea știinţifică, ȋn acest domeniu alocându-se fonduri imense și concentrându-se vârfurile inteligenţei umane, fapt ce a condus la o dezvoltare tehnologică nemaintâlnită până atunci.
Rolul eroului nostru la Bletchley Park (sediul organizației de criptanaliză a Regatului Unit ȋn timpul celui de-al Doilea Război Mondial) a fost de a găsi soluţii de decriptare a semnalelor germane transmise cu ajutorul mașinii Enigma, ale cărei coduri se schimbau zilnic, făcând munca celor care ȋncercau să le dezlege aproape imposibilă. Spun „aproape” pentru că limitele imposibilului le stabilește fiecare individ ȋn parte, iar o minte strălucită ca a lui Alan Turing nu putea fi ȋngrădită de felul ȋn care oamenii simpli priveau la o problemă atât de complexă.

Printr-o serie de flashback-uri aflăm despre pasiunea lui pentru limbajul codificat dezvoltată ȋncă din adolescenţă, când la Sherborne - prestigioasa școală publică unde a studiat, petrecea momente preţioase comunicând ȋn termeni criptici cu Christopher, prietenul ȋn preajma căruia ȋși descoperă totodată și latura homosexuală.

I-a fost greu ca de la nivelul de geniu să se facă ȋnţeles de oamenii cu o inteligenţă obișnuită, dar și mai greu i-a fost să trăiască printre cei cu o viziune limitată de prejudecăţi, religie și normele morale ale epocii cu care s-a aflat ȋn incompatibilitate din cauza orientării homosexuale pedepsită prin lege de către Regatul Unit.

Filmul de faţă se constituie ȋntr-un omagiu postum la adresa criptanalistului, matematicianului și informaticianului britanic și sunt convinsă că valoarea creaţiei cinematografice va fi recunoscută graţie atmosferei englezești a epocii reconstituită fidel, jocului ireproșabil al echipei de actori și ȋn special prestaţiei lui Benedict Cumberbatch, care impresionează profund prin acest rol demn de Oscar.

Vizionare plăcută!

Anonim
13 ianuarie 2015, 01:06

Din punctul meu de vedere un film care isi merita cu prisosinta toate nominalizarile si premiile. Surprinzator felul in care pana si un subiect pur tehnic ce ar putea parea searbad si plat este transformat intr-un film a carui vizionare eu nu am putut s-o intrerup nici macar pentru a ma putea duce sa beau un pahar cu apa.
Inca o dovada a faptului ca, pentru a se face un film care sa suscite interesul nu e neaparat nevoie de scenarii inspirate din benzi desenate, SF, vampirițe sexi, violenta si alte astfel de sabloane comerciale de care, din pacate, abunda marea majoritate a productiilor cinematografice din ultimii ani, caci iata, realitatea ne ofera subiecte de multe ori doar foarte putin cunoscute care au nevoie doar de niste maini maiastre pentru a fi transformate in niste produse cinematografice captivante si interesante in acelasi timp.

Anonim
18 ianuarie 2015, 08:09

http://filmeonlinetv.ucoz.com/load/biografie/the_imitation_game_2014_jocul_codurilor_online_subtitrat_gratis/5-1-0-4

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.